Szólóban sem vetik meg a vakációt az európai utazók: 5 dolog, amely foglalkoztatja idén a nyaralókat

Egy svájci turista háromszor annyit szán az idén nyaralásra, mint egy spanyol, és kevésbé aggódik az utazási költségek miatt, mint a mediterrán térség állampolgárai, különösen az olaszok. Elsőre talán meglepő, de minden második utazó tart attól, hogy valamilyen kiberfenyegetés teheti tönkre a vakációját. A kontinens kilenc országának vakációzási szokásait vizsgáló felmérésből az is kiderül, hogy háromból egy utas attól sem riad vissza, hogy egyedül induljon útnak.

Kilenc európai ország 9497 lakosát kérdezte a nyaralással összefüggő elképzeléseiről az Allianz Partners. A megkérdezettek 83 százaléka tervezett vakációt erre a nyárra, 55 százalékuk belföldre, 45 százalékuk pedig külföldre. Az Ausztriára, az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Németországra, Olaszországra, Spanyolországra és Svájcra kiterjedő látleletből öt jellegzetességet mutatunk be.

1. A piszkos anyagiak: emelkedő utazási költségek

Még mindig az infláció nyomasztja a leginkább az európaiakat: ha vakációról van szó, a legtöbben – a megkérdezettek 64 százaléka – az emelkedő utazási költségektől féltik leginkább a nyaralásukat. Kirívóan magas az ezzel összefüggő aggodalom Olaszországban (72%), Spanyolországban (66%), az Egyesült Királyságban (66%) és Franciaországban (61%), míg Ausztriára (47%), Svájcra (44%) és Hollandiára (41%) jóval kevésbé.

Ez a kettősség meglátszik a vakációra szánt költségvetéseken is: miközben Svájcban 3077, Ausztriában 2421 eurót szánnak a nyaralásra, egy spanyol utazó 1019, egy lengyel pedig 1257 euróból tervez gazdálkodni. Szomorú tény, hogy az utazást nem tervezők több mint fele (55%) azért marad otthon, mert egyszerűen nem engedheti meg magának a nyaralást.

2. Vakáció – és ami mögötte van: élményekkel egybekötve

Érdekes, hogy a szokásos családi tematikán túl milyen egyéb élmények köré szerveződik a nyaralás a megkérdezettek terveiben. Csaknem minden második válaszadó (43%) egy koncerttel, fesztivállal vagy sporteseménnyel kapcsolja össze a vakációt, 39 százalékuk az aktív sportolásra, 32 százalékuk pedig a luxuskörülmények között eltöltött időre szavaz.

Tanulságos, hogy a megkérdezettek 25 százaléka a nyaralás időszaka alatt sem teszi teljesen zárójelbe a munkáját, ahogyan az is, hogy minden harmadik válaszadó (32%) egyedül indul útnak.

tengerpart

3. Utazás a zöld körül: utazni is csak fenntarthatón és szépen

Miközben az anyagi lehetőségek szűkösebbé válása miatt egyre több európai utazó figyel oda a felmerülő költségekre, a fenntarthatósági szempontok mintha kivételt képeznének. A felmérés arra világít rá, a válaszadók több mint fele (54%) hajlandó többet fizetni olyan szállásért és közlekedési módozatért, amely kevésbé ártalmas a környezetre. Érdekes, hogy az anyagi szempontok alapján messze nem az éllovasok közé tartozó olaszok és spanyolok veszik ezt a legkomolyabban, hiszen náluk 60 százalék azok aránya, akik felárat is hajlandóak fizetni azért, hogy környezetkímélő legyen a nyaralásuk.

4. Murphy törvénye, nyári különkiadás: kiberfenyegetés vethet véget a vakációnak

Elsőre talán meghökkentő, de a felmérésben résztvevők többsége (53%) attól tart, hogy valamilyen kiberfenyegetés teszi tönkre a vakációját. Ez nagyobb aggodalmat vált ki az európai utazókból, mint az olyan időjárási szélsőségek, mint az áradás, a hőhullám, a vízhiány és a vihar (51%), vagy a járatok késése és törlése (48%). Ahogy egyre távolabb jutunk időben a pandémiától, az emberek mind kevésbé félnek attól, hogy megbetegszenek (47%), bár ez a tényező még mindig megelőzi a globális geopolitikai helyzettel összefüggő aggodalmakat (46%) vagy a személyes biztonságot fenyegető kockázatokat (45%).

5. Biztos, ami biztos: a járatkéséssel is számolni kell

Feltehetően az imént említett aggodalmakkal és a miket körülvevő világ kiszámíthatatlanságával is összefügg, hogy egyre többen érzik fontosnak az utasbiztosítást. A felmérésben megkérdezettek 59 százaléka kötött már ilyet a vakációhoz vagy szándékában áll ilyen konstrukció megkötése, hiszen ezzel a nyaralás legtöbb kockázata kezelhető. A jól megválasztott utasbiztosítás ugyanis nem csupán a nyaralás közben bekövetkező váratlan megbetegedésekre és balesetből eredő sérülésekre nyújthat fedezetet, hanem akár extrém sporttevékenységekre is, miközben biztonságban tudhatjuk a magunkkal vitt értéktárgyainkat, sőt járatkésésekre és járattörlésre is bebiztosíthatjuk magunkat.

Az Allianz Partners felmérése angol nyelven itt érhető el: International Vacation Confidence Index - Summer 2024