Az Allianz 2024-es globális biztosítási jelentése: A díjbevételrekordot megette az infláció

Díjbevétel-növekedésben a 2008-as pénzügyi válság óta a legjobb évét produkálta tavaly a globális biztosítási szektor, ebben azonban közrejátszott a még 2023-ban is igen magas infláció – állapítja meg az Allianz friss jelentésében, amelyből az is kiolvasható: az életbiztosítások frontján Ázsia számít a legnagyobb piacnak. Az előttünk álló évek dinamikáját ugyan a gazdasági növekedés fogja meghatározni, a mesterséges intelligencia térnyerése azonban ugrásszerű javulást hozhat a költségmegtakarításban és a hatékonyság növelésében.

A világ biztosítói összesen 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el 2023-ban, amivel az elmúlt három évben 21,5 százalékos növekedést produkáltak – áll az Allianz legfrissebb Globális biztosítási jelentésében.[1] Ez azonban csalóka eredmény az elemzés készítői szerint, hiszen ha az időszak magas inflációs rátáját is figyelembe vesszük, ezzel korrigálva a biztosítási díjak mindössze 0,7 százalékkal tudtak nőni reálértéken 2020 óta. Nominális értelemben azonban a 2023-as év a legjobb volt a biztosítási díjakból származó bevételek bővülésének szempontjából 2006 óta, azaz a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta.

Ázsia és Amerika hasít a biztosítási szegmensekben

A globális díjbevételi állomány 7,5 százalékos bővülése mögött a biztosítási szegmensek kiegyensúlyozott teljesítménye figyelhető meg. Az életbiztosítási szektor 8,4, a vagyon- és felelősségbiztosítási 7, az egészségbiztosítási pedig 6,6 százalékkal emelkedett. A legkiemelkedőbb teljesítményt 14,9 százalékos növekedéssel Ázsia nyújtotta az életbiztosítások terén, amely a világ legnagyobb életbiztosítási piaca a maga 39 százalékos részesedésével. A vagyon- és felelősségbiztosítás szegmensben a 7,1 százalékos éves növekedés is elég volt Észak-Amerikának ahhoz, hogy 54,2 százalékos globális piaci részesedésével megőrizze elsőségét.

Míg számos iparágban a feltörekvő gazdaságok kezdik maguk mögé utasítani a hagyományos piacokat, a globális biztosítási iparágat továbbra is az Egyesült Államok uralja. Sőt, az elmúlt évtizedben az amerikai biztosítási piac még növelni is tudta világméretű részesedését, 41,3-ról 44,2 százalékra. Mivel Kína ugyanebben az időszakban csaknem megduplázta globális részesedését – 10,6 százalékra növelve azt –, ezt elsősorban Nyugat-Európa (mínusz 6,7 százalékpont) és Japán (mínusz 2,8 százalékpont) rovására tudta megtenni.

A magyar piac kétarcú fejlődést mutat

A magyar biztosítási piacon 2023-ban a díjbevétel 5,7 százalékkal emelkedett, elérve a 3,9 milliárd eurót. Esetünkben azonban emögött korántsem kiegyensúlyozott teljesítmény áll: míg az életbiztosításoknál – a 2022-es stagnálásközeli állapotot követően – 6,3 százalékos volt a csökkenés, a vagyon- és felelősségbiztosítási szegmensben kiugró, 14,5 százalékos bővülés figyelhető meg. A képet természetesen erősen árnyalja a magas infláció, ami a díjbevételek emelkedésében is megjelent. Ezért az Allianz szakértői a kiegyensúlyozottabb növekedés visszatérésére számítanak, aminek megfelelően az idei dinamika ebben a szegmensben is 5,7 százalékos lehet éves szinten.

Ez a mérték egyébként közel megegyezik azzal az ütemmel, amellyel a globális biztosítási piac várhatóan nőni fog a következő évtizedben az Allianz szakértői szerint: az éves szinten 5,5 százalékos bővülés megegyezik a globális GDP növekedésére adott prognózissal, ami kifejezetten ígéretes forgatókönyv azok után, hogy a korábbi évtizedekben a biztosítási piac növekedése rendre elmaradt a gazdaság bővülésétől. A szegmensek közül az egészségbiztosításoktól várják a legnagyobb emelkedést a szakértők (évi 7,3%-os növekedési ütem), míg az életbiztosítási szektor (5,1%), illetőleg a vagyon- és felelősségbiztosítási (4,7%) visszafogottabban teljesít majd. A legnagyobb átrendeződésre a globális életbiztosítási üzletágban számítanak: itt Ázsia (Japán nélkül) marad ugyan a növekedés motorja, de míg Kína abszolútértékben továbbra is dominálni fogja a régiót (évi 7,7%-os dinamikával), a következő évtizedben valószínűleg India lesz a növekedés igazi bajnoka (13,6%).

A biztosítások növelik a kiszámíthatóságot

Az elemzés kitér a mesterséges intelligencia (AI) szerepére is, mivel az gyökeresen, az üzleti modelltől az értékláncig forgatja fel az iparágakat. Ennek a folyamatnak a biztosítási szektorban különösen fontos szerepe lesz, hiszen kevés iparág támaszkodik ennél az ágazatnál jobban az adatok használatára. „Az AI nem egy csodafegyver, amely minden problémát megold" – állítja Patricia Pelayo Romero, a jelentés társszerzője, aki biztos benne, hogy felfokozott mértékben képes hozzájárulni a biztosítások elérhetőségének, megfizethetőségének és hozzáférhetőségének javításához, elsősorban a jobb személyre szabhatóságnak és a magasabb költséghatékonyságnak köszönhetően.

Ezzel pedig abban is szerepet játszhat az AI, hogy a világ jobb válaszokat találjon az egyre növekvő kockázatokra. A bizonytalanság leküzdésében a tudatosság és az egyéni felelősség is megjelenik, hiszen természetes emberi reakció, hogy igyekszünk kiszámíthatóbbá tenni az életünket, amihez kézenfekvő megoldás a biztosítás. Így az ágazat globálisan éppúgy hozzájárul ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni az éghajlatváltozással, mint hogy sikeresen alkalmazkodjunk a növekvő társadalmi polarizációhoz és az éleződő egyenlőtlenségekhez.

Díjbevételek*

5,5

* 2023. évi devizaárfolyamok mellett

** Összetett éves növekedési ráta